Gheorgheni: Peștera Șugău.

Peştera este renumită datorită galeriilor strâmte şi formelor de speleoteme: stalactite conice, stalagmite, stalpi cu guler, stalactite fistulare, coralite etc. Aici se pot studia si vedea splendidele cristalizări a calciului în formă aragonitică, precum şi formaţiuni helictitice. Când a fost descoperită intrarea peşterii nu se ştie exact, dar sigur că localnicii au ştiut de acest loc, sau LIK cum se spunea în popor de mai multe secole. În galeriile peşterii mişcăriile aerului sunt prezente constant, direcţia curentului fiind determinată de temperatura exterioară şi de oscilaţiile presiunii atmosferice. Şureiatul curentului de aer şi a pârâului care iese pe partea activă a contribuit la denumirea peşterii - Şugău. Peştera Şugău poate fi împărţită în patru etaje de galerii dispuse pe mai multe nivele.Nu ezita sa-ți faci o mini vacanță chiar aici, cu transport sigur și soferi amebili, alături de cursa Chișinău Cluj Napoca.

Poveştiile populare au dat culoare întâmplăriile adevărate, dând naşterea legendei Peşterii.Această peșteră are și ea legendele sale undese spune că această Peştera este legată de o altă peşteră la graniţa cu Trei Fântâni și că în peşteră “picură aurul” care este captat în găleţi. În şapte ani trei găleţi se umplă cu aur, care nu poate fii găsit şi luat,doar câțva pot luaaceste găleți. La sfârşitul secolului XIX a venit o femeie şi doi bărbaţi după aur, s-au arătat numai în momente bine determinate, în fiecare şapte ani vineri seara înainte de Rusalii sau în noptea sfântului Ioan. Ca săducă în eroare lumea caii lor au fost potcoviţi invers.Foarte mulţi au stat la pândă în momentele aşteptate ca să descopereidentitatea celor trei, însă au eşauat din cauză că nu au ştiut precis când se termină cei 7 ani.

Peştera este închisă, vizitarea se face cu ghizi doar în limita traseului turistic. Tura se face cu lanterne şi lămpi electrice.

Peștera Șugău
Peștera Șugău

Altele

Parola Wifi: ElitBus.md